Седмица на мисиите

Седмица на мисиите

Седмица на мисиите

 

Започва 5 седмица на мисиите за учениците от начален етап в нашето училище! А какво предстои да се случи?

В 1 клас започваме да играем Мисия: Пътешественик с тема “Да се запознаем с хората в Арктика!”. Предизвикателството пред децата в тази мисия ще бъде да направят обиколка из Гренландия и да опознаят живота там (преди и сега), местните жители и техните занимания - от спорт до изкуства. След като се разделят по екипи и изберат най - любопитните неща за тях от арктическия и гренландския свят, ще завършат своето пътешествие с измислена от тях викторина, с която да учат и да се забавляват.

С второкласниците в предстоящата седмица работим по Мисия: Парк дизайнер с тема “Да планираме нов парк за нашия град”.Предизвикателството пред малките парк дизайнери по време на мисията ще бъде да планират и създадат чертеж и макет на нов парк за техния град. Децата ще опознаят професията на ландшафтните архитекти и каква е историята на парковете и градините през вековете. След това ще разгледаме едни от най-забележителните паркове по света днес и ще обсъдим подробно какви елементи има в парковете, за да са такива, каквито са. После ще стигнем и до парковете, които са най-близо до нас, за да съберем вдъхновение.

А след като се разделят по екипи, всяко парк дизайн студио ще дава идеи и ще разработи свой план и модел на супер парк.

В 3 клас с децата започваме да играем Мисия: Орнитолог с тема “Да поканим птиците в ежедневието ни!”. Предизвикателството пред малките орнитолози по време на мисията ще бъде: “Хайде да измислим интересни начини, по които птиците отново да станат част от живота ни!”. Децата ще опознаят произхода на птиците, професията на орнитолога и дейностите на бърдуочърите - любителите на птици. Ще видят и обсъдият по колко много начини птиците са свързани с хората и как ги наблюдаваме, ще записват идеи и впечатления, като по екипи ще потърсят свое впечатляващо решение на предизвикателството - да измислят идея за мобилно приложение, с което птиците да ни радват, да си спомняме за тях и да ни помагат да имаме интересни, забавни и ценни моменти в деня. След това ще направят прототип на избраното от тях приложение, ще го тестват с други хора и ще разберат дали е наистина полезно.

А четвъртокласниците се изправят пред особено предизвикателство в Мисия: Директор на зоопарк с тема “Да станем шампиони на здравето!”. мисията децата ще опознаят произхода на зоопарковете и как от частни колекции на крале и владетели са се превърнали в места, в които всеки може да отиде и да види животни отблизо. Ще се запознаят със заплахите за животните на планетата ни и няколко вида животни, които са били изчезнали в природата, но са спасени в зоопаркове. Ще изберат застрашено животно на класа и разделени по екипи ще дават интересни идеи как го да покажат и представят пред посетителите. Накрая пред публика ще представят застрашеното животно в своя зоопарк и интересните начини, по които го представят и показват в най-различните зони и кътове там.