Седмица на мисиите

Седмица на мисиите

Седмица на мисиите

 
Тази седмица се очертава особено вълнуваща в нашето училище.
В 1 клас учениците ни навлизат във втората мисия от арктическия цикъл с Мисия: Еколог с тема “Животните в Арктика”. Целта на мисията е да покаже на децата как всички животни се адаптират към специфични условия, колкото и тежки и променливи да са те. Предизвикателството пред тях ще бъде : “Хайде да направим наш арктически резерват!” Те ще се разделят на екипи от еколози, които ще имат за задача да направят постер на техния арктически резерват, с който да запознаят другите групи деца какви животни живеят там и как можемние да ги наблюдаваме в естествената им среда.
Във 2 клас започват своята Мисия: Ветеринар с тема “По-добра грижа за различните животни”. Децата ще опознаят професията на ветеринарите, нейната интересна история и най-различните видове грижи, които животните изискват. Ще се потопят във вековната история на връзката ни с животните, за да научат как някои от тях са станали наши любимци, други сме превърнали в селскостопански, а трети пазим в природата с цената на много усилия и отдаденост, за да продължим да ги виждаме и през следващите десетилетия и столетия. Във вълнуваща обиколка на ветеринарни клиники, спасителни центрове за диви животни и даже спа центрове и кафенета за домашни любимци, децата ще разгледат всички измерения на професията ветеринар. Разделени по екипи, те ще поемат на сложна задача да планират и създадат свое собствено местенце за грижа за животни, като представят как се случва един ден там - с всичките му моменти на радости, трудности, и спешни задачи.
Третокласниците навлизат в Мисия: Туристически агент с тема “Ваканция в Слънчевата система!”. Децата ще опознаят как се е зародил туризмът и кои са били първите хора, които са си позволявали да пътуват единствено за удоволствие. Ще научат повече за това какво включва туризма, кои са най - популярните места, каква е професията на туристическите агенти и как вече пътешестваме и извън Земята. След това ще се потопят в чудесата на Слънчевата система и ще изследват забележителностите на планети, луни и комети. Разделени по екипи, на децата им предстои да изберат дестинация в Слънчевата система и да създадат собствен туристически продукт 1 за космическа ваканция до нея. А накрая ще представят измисленото от тях на собствен щанд на изложението “Космически туризъм”.
С 4 клас пък ще започнем Мисия: Магазинер с тема “Да разберем как пазаруваме и какво правим с отпадъците!” В тази мисия ще разгледаме света на магазините, като предизвикателството пред малките магазинери ще бъде да измислят своя кампания за справяне с отпадъците. Децата ще опознаят професията на магазинера, как са се развили магазините във времето (от пазарите до моловете) и как се е променял начина, по който пазаруваме. Ще разгледат многообразието от видове магазини, какво се продава там и как познати на тях продукти изминават дълъг път, докато стигнат до тях. Ще обърнат внимание и на отпадъците, които за съжаление са много свързани с пазаруването. След това по екипи ще измислят идеи за своя собствена кампания за това как да заедно да се борим с отпадъците, която ще представят по интересен начин на финала на мисията.