За нас

                                                                            История на училището

                 Учението в Челопечене се е извършвало още преди Освобождението. Мите Гелев завършил църковнославянско училище и дошъл в селището като свещеник. След смъртта на жена му не можел да се ожени повторно и се разпопил. 
                Селото останало без грамотен човек, затова изпратил две момчета да учат в манастир, от където им дали диплома за учител и поп.
                По това време нямало училище и даскалът приемал жадните за знание в дома си. В началото били само няколко деца, но впоследствие ставали все повече и домът на учителя станал тесен, затова се преместили в по- просторна къща край реката за няколко години.
                Жената на даскала била много властна жена, затова го наричали на нейно име. Тя се казвала Вида,а мъжът й бил известен с прозвището Видиния даскал.
                Желаещите за знания увеличавали броя си и след сградата край реката, се преместили в хамбар, който се е намирал между днешното читалище и черквата. Турците искали да вземат хамбара, но селяните не го дали, така се появило първото училище в района- с две класни стаи. Наричали сградата „ сданието”.
               Дядо Стойно бил единственият грамотен човек и кметът го праща в Кюстендил, за да изучи педагогика. През 1896 г. се завръща като редовен начален учител. Помагал му Михаил Гелев, който също завършил за учител. Двамата обучавали не само деца, но и възрастните, които желаели да се образоват.
              Постепенно са изградени още две стаи и училището е станало основно, а впоследствие са били изградени и стаи за всички.
              През 1911 г. започват да се събират пари за построяването на нова сграда, която отваря врати през 1925 г, а неин първи директор е Яне Стоянов.
             От септември 1986 г. до 2016 г. директор на училището е Йорданка Божикова. През тези години в училището са се променили много неща, но в положителна насока. В началото не е имало водопровод, но с изграждането му, вече е имало топла и студена вода. Училището е измазано, а прозорците са били сменени.
             Построена е спортната зала, училището усвоява и работи по много проекти през годините.
През лятото на 2014 г. на училището бе направен основен ремонт и почти цялата материална база бе подменена.
Учениците в 159 ОУ имат възможност да участват в училищния живот, да проявяват знанията и творческите си заложби като се включват в различни конкурси, състезания и олимпиади, на които показват отлични знания и постигат много добри резултати.